YASAL DAYANAK

Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesine sahip olan teknik personelin zihinsel ve bedensel yeteneklerinde ve kazandıkları bilgi becerilerde meydana gelen kayıplar hem işin doğru yapılmasını engelleyerek tesislere zarar vermekte hem de iş kazalarına sebep olmaktadır. İş kazalarının önlenmesi dolayısıyla çalışanın ve dağıtım sisteminin zarar görmesinin önlenmesi amacıyla EKAT Belgesinin her 5 (Beş) yılda bir değiştirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 01 Haziran 2005 tarihli ve 1943 sayılı Genel Müdürlüğümüze muhatap yazısı ile onaylanmıştır.

Süresi: 30 Saat (5 İş günü)

EĞİTİM PROGRAMI
DERS ADI TÜRÜ SÜRE
DAĞITIM VE GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ TEORİ 3
ÖLÇÜ VE KORUMA ELEMANLARI TEORİ 3
YG ANAHTARLAMA TEÇHİZATLARI - MANEVRALAR TEORİ 3
AG-YG TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR TEORİ 3
TRANSFORMATÖR YAĞI DELİNME - TRANSFORMATÖR SARGI DİRENCİ TESTİ UYGULAMA 3
DAĞITIM TRANSFORMATÖR İZOLASYON - TRANSFORMATÖR DÖNÜŞTÜRME ORAN TESTİ UYGULAMA 3
YERALTI KABLOLARI - KABLO GÜZARGAH TAKİP - KABLO ARIZA TESPİT TESTİ UYGULAMA 3
ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ DÖNÜŞTÜRME ORAN TESTİ UYGULAMA 3
KESİCİ ANALİZÖRÜ TESTİ - KONTAK GEÇİŞ DİRENCİ TESTİ UYGULAMA 3
TOPRAKLAMA DİRENCİ TESTİ UYGULAMA 3
  TOPLAM 30
EĞİTİM BAŞVURU ÖNCESİ
  1. Başvuru öncesinde gerekli tüm dokümanlar ayrı ayrı, renkli, en az 300 DPI çözünürlükte taranmış olmalıdır.
  2. Sisteme yüklenecek vesikalık fotoğraflar 50 mm X 60 mm ebatlarında ve son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafın dosya adında kişinin TCKN'si olmalıdır. En fazla 100 KB dosya büyüklüğünde olması ve kafa yapısının (kulak, alın, baş bölgesi) ve yüzün net bir şekilde görüntülenebilir olması gerekmektedir.
  3. Evrakların dosya adları İSİM-SOYİSİM-EVRAKADI şeklinde olmalıdır. Örnek: AHMET-YILMAZ-SAĞLIKRAPORU, AHMET-YILMAZ-VESİKALIKFOTOĞRAF vb.
EĞİTİM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  1. TEDAŞ Eğitim Portal sayfası üzerinden firma üyeliği yapılır ve listelenen eğitimlerden tercih edilene başvuru yapılır.
  2. Açılmış eğitimler, sisteme login/üye olmadan önce Eğitim Takvimi üzerinde; üye olduktan sonra Eğitimler sekmesi altında da listelenmektedir.
  3. Firmanız için uygun tarih, eğitim merkezi ve tercih edilen eğitime göre açılmış eğitimlere EĞİTİME BAŞVUR butonuna tıklanır.
  4. Açılan sayfada kursiyer sayısı girilir ve genel ücret kontrolü yapıldıktan sonra onay verilir. Bu aşamadan sonra eğitim ücreti için bir referans kodu verilmektedir. Bu kod ile eğitim ücreti banka üzerinden Teşekkülümüzün banka hesabına ücret yatırılır. Eğitim ücreti tarafımıza ulaştığı anda sistemimize bilgisi düşmektedir. Arayıp teyit etmenize gerek yoktur. 
  5. Başvuru ile ödeme arasındaki süre 14 gündür. (İş günü değildir.)
  6. Belgelerin asılları kontrol edilmek üzere eğitim başlamadan önce başvuru yapmak istediğiniz / yaptığınız eğitim merkezine tarafınızca iletilecektir.
  7. Yüklenen evraklarla asılları arasında fark bulunması hâlinde evrakın aslı dikkate alınacaktır.
EĞİTİM BAŞVURU ŞARTLARI

EKAT (Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi) yenileme eğitimi alacak personelin; EKAT belgesini TEDAŞ Genel Müdürlüğünden almış olması, mevcut EKAT belgesinin 5 yılı doldurmuş olması, bir şirkette çalışıyor olması ve aşağıda yer alan mezuniyet alanlarından/dallarından herhangi birinden diplomasının veya ustalık belgesinin olması gerekmektedir.

Ustalık Belgesi

  1. Elektrik
  2. Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
  3. Yüksek Gerilim Sistemleri

Endüstri Meslek Lisesi

  1. Elektrik
  2. Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
  3. Yüksek Gerilim Sistemleri
  4. Endüstriyel Bakım Onarım
  5. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Meslek Yüksekokulu

  1. Elektrik
  2. Elektrik Enerjisi üretim, iletim, dağıtım
  3. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
  4. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi
  5. Yüksek Gerilim Sistemleri
  6. Elektrik ve Enerji
 
ÖNEMLİ:Yukarıda istenilen belgeler eğitimin başlangıç tarihinden önce Eğitim ve Sertifikasyon Merkezine elden, posta veya kargo yolu ile mutlaka ulaştırılmış olmalıdır. Belgeleri zamanında gönderilmemiş, eksik ya da uygun olmayan kursiyerler eğitime alınmayacaklardır.
 
 
  • İş yerinin açık adresi, ticaret sicil numarası, vergi dairesinin adı, vergi numarası
 
 
*Belirtilen bölümler harici katılım kabul edilmemektedir.
 
*Kurs bitirme belgesi, usta öğretici belgesi veya iş yeri açma belgesi kabul edilmemektedir.
 


 

 

KATILIMCILARIN GETİRMESİ ZORUNLU BELGELER
  1. T.C. Kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. İşyeri hekiminden veya Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden (OSGB) alınmış; kanaat ve sonuç kısmında "Çok Tehlikeli Sınıfta Yer alan Elektrik Dağıtım Şebeke ve Tesislerinde, Yüksekte, Arıza Bakım Onarım işinde bedenen ve ruhen çalışmaya elverişlidir." ibaresi yer alan “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik EK-2'de” belirtilen formata uygun sağlık raporu. (Raporun aslı)
  3. Kan grubunu belgeleyen herhangi bir resmi belgenin fotokopisi
  4. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Emekli Sandığı'na bağlı çalışanlar için iş yerinden alınacak resmi yazı veya kurum kimlik kartı fotokopisi
  5. İş yerinin açık adresi, vergi dairesinin adı, vergi numarası, e-fatura kapsamındaki iş yerleri için KEP veya e-posta adresi
  6. Eğitim ücretinin yatırıldığına dair dekont
  7. Aşağıdaki tahsil durumlarını belirten bölümlerden/dallardan herhangi birinden alınmış olan diploma/ustalık belgesinin fotokopisi* veya e-devlet** çıktısı
 
* Kursiyer, belgenin fotokopisinin aslına uygunluğunun kontrolü için belgenin aslını, belgenin alındığı okuldan /üniversiteden onaylı suretini veya noter onaylı suretlerinden herhangi birini mutlaka yanında getirecektir. Aksi durumda katılımcı eğitime başlatılmayacaktır. E -devlet üzerinden alınan belgelerde belgenin aslı istenmeyecektir.
 
** Elektrik-elektronik teknolojisi alanına ait bütün dalların eğitime katılım koşullarını karşılamaması nedeniyle e-devlet sistemi üzerinden alınan belgelerin kabul edilebilmesi için belgede mutlaka "dal" kısmı belirtilmiş olmalıdır.
 
ÖNEMLİ: Yukarıda istenilen belgeler eğitimin başlangıç tarihinden önce Eğitim ve Sertifikasyon Merkezine elden, posta veya kargo yolu ile mutlaka ulaştırılmış olmalıdır. Belgeleri zamanında gönderilmemiş, eksik ya da uygun olmayan kursiyerler eğitime alınmayacaklardır.