YASAL DAYANAK

Kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak elektrik mühendisleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından açılmış olan eğitimleri bitirerek "Kuvvetli Akım Tesisleri'nde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi" alan elektrikle ilgili fen adamları çalışma yapabilir. (Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 60).

Teşekkülümüz EKAT eğitimi vermek ve belge ile ilgili sertifikalandırma işlemlerini yapmak konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkili kılınmıştır.

EKAT Belgesi Eğitimleri:

  1. 36 kV gerilim seviyesine kadar yüksek gerilimli elektrik dağıtım ve tüketim tesislerine yönelik olarak Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi,
  2. İletim gerilim seviyesinden bağlı elektrik iletim ve tüketim tesisleri ile bunların 36 kV ve altı yüksek gerilimli bölümlerine yönelik olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi,
  3. Elektrik üretim tesislerine yönelik olarak Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından verilir. Söz konusu eğitimlerde başarılı olan kişilere eğitim veren kurumlar tarafından EKAT Belgesi düzenlenir. Düzenlenen belgeler birbirinin muadili olarak değerlendirilemez (Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 60- Ek fıkra: RG-11/5/2023-32187)

Süresi: 136 Saat (88 Saat Teorik – 48 Saat Uygulama)

PROGRAM
DERS ADI TÜRÜ SÜRE
TEMEL ELEKTRİK TEORİ 12
TOPRAKLAMALAR TEORİ 3
DAĞITIM TRAFOLARI - GÜÇ TRAFOLARI TEORİ 6
ÖLÇÜ TRAFOLARI TEORİ 6
SAYAÇLAR TEORİ 6
PANOLAR TEORİ 3
AYIRICILAR KESİCİLER TEORİ 6
METAL MUHAFAZALI MODÜLER HÜCRELER TEORİ 3
KORUMA TEORİ 6
MANEVRALAR TEORİ 6
YER ALTI KABLOLARI TEORİ 3
HAVAİ HATLAR TEORİ 9
İŞ GÜVENLİĞİ TEORİ 16
AĞAÇ - DEMİR ve BETON DİREĞE ÇIKMA/İNME UYGULAMA 6
İZOLATÖR DEMONTAJ MONTAJI (TÜM İZOLATÖR TİPLERİ) UYGULAMA 3
AG-YG İLETKEN DEMONTAJ-MONTAJ, TOPBAŞI VE SIKIBAĞ YAPILMASI UYGULAMA 6
ENERJİ KONTROLÜ - MAHALLİ TOPRAKLAMA AYDINLATMA SİSTEMİ UYGULAMASI UYGULAMA 6
YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİNDE MANEVRA (Açık ve Modüler Hücrelerde) UYGULAMA 6
ALÇAK GERİLİM MANEVRA ve SİGORTA DEĞİŞİMİ UYGULAMA 3
SAYAÇ SÖKME TAKMA VE BAĞLANTILARI UYGULAMA 6
TOPRAKLAMA DİRENÇ ÖLÇÜMÜ UYGULAMA 3
ENERJİ ÖLÇÜMÜ VE KONTROLÜ UYGULAMA 3
ALÇAK VE YÜKSEK GERİLİM KABLO EK, BAŞLIK YAPIMI UYGULAMA 6
SINAV   3
  TOPLAM 136
BAŞARI ÖLÇÜTÜ

88 Saatlik teori eğitimi sonrası kursiyerler 48 saatlik uygulama eğitimine katılırlar. 48 saatlik uygulama eğitimindeki işleri eksiksiz olarak yapamayanlar yazılı sınava katılamazlar. Uygulama eğitimini başarı ile tamamlayanlar ise çoktan seçmeli (50 Soru - 4 seçenekli) yazılı sınava katılırlar. Yazılı sınavda başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekir. Yazılı sınavda başarısız olanlar ise Başkanlığımızın EKAT Yönergesi gereğince sadece bir defaya mahsus, ücretsiz olarak ikinci sınava davet edilirler. Bu sınavın yeri ve zamanı Eğitim ve Sertifikasyon Merkezlerimizce katılımcı kuruluşlara bildirilir.

EĞİTİM BAŞVURU ÖNCESİ 
  1. Başvuru öncesinde gerekli tüm dokümanlar ayrı ayrı, renkli, en az 300 DPI çözünürlükte taranmış olmalıdır.
  2. Sisteme yüklenecek vesikalık fotoğraflar 50 mm X 60 mm ebatlarında ve son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafın dosya adında kişinin TCKN'si olmalıdır. En fazla 100 KB dosya büyüklüğünde olması ve kafa yapısının (kulak, alın, baş bölgesi) ve yüzün net bir şekilde görüntülenebilir olması gerekmektedir.
  3. Evrakların dosya adları İSİM-SOYİSİM-EVRAKADI şeklinde olmalıdır. Örnek: AHMET-YILMAZ-SAĞLIKRAPORU, AHMET-YILMAZ-VESİKALIKFOTOĞRAF vb.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
  1. TEDAŞ Eğitim Portal sayfası üzerinden firma üyeliği yapılır ve listelenen eğitimlerden tercih edilene başvuru yapılır.
  2. Açılmış eğitimler, sisteme login/üye olmadan önce Eğitim Takvimi üzerinde; üye olduktan sonra Eğitimler sekmesi altında da listelenmektedir.
  3. Firmanız için uygun tarih, eğitim merkezi ve tercih edilen eğitime göre açılmış eğitimlere EĞİTİME BAŞVUR butonuna tıklanır.
  4. Açılan sayfada kursiyer sayısı girilir ve genel ücret kontrolü yapıldıktan sonra onay verilir. Bu aşamadan sonra eğitim ücreti için bir referans kodu verilmektedir. Bu kod ile eğitim ücreti banka üzerinden Teşekkülümüzün banka hesabına ücret yatırılır. Eğitim ücreti tarafımıza ulaştığı anda sistemimize bilgisi düşmektedir. Arayıp teyit etmenize gerek yoktur. 
  5. Başvuru ile ödeme arasındaki süre 14 gündür. (İş günü değildir.)
  6. Belgelerin asılları kontrol edilmek üzere eğitim başlamadan önce başvuru yapmak istediğiniz / yaptığınız eğitim merkezine tarafınızca iletilecektir.
  7. Yüklenen evraklarla asılları arasında fark bulunması hâlinde evrakın aslı dikkate alınacaktır.
EĞİTİM BAŞVURU ŞARTLARI

EKAT (Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde) Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi eğitimi alacak personelin bir şirkette çalışıyor olması ve aşağıda yer alan mezuniyet alanlarından / dallarından herhangi birinden diplomasının veya ustalık belgesinin olması gerekmektedir.

Ustalık Belgesi

  1. Elektrik
  2. Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
  3. Yüksek Gerilim Sistemleri

Endüstri Meslek Lisesi

  1. Elektrik
  2. Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
  3. Yüksek Gerilim Sistemleri
  4. Endüstriyel Bakım Onarım
  5. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Meslek Yüksekokulu

  1. Elektrik
  2. Elektrik Enerjisi üretim, iletim, dağıtım
  3. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
  4. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi
  5. Yüksek Gerilim Sistemleri
  6. Elektrik ve Enerji

*Belirtilen bölümler harici katılım kabul edilmemektedir.

*Kurs bitirme belgesi, usta öğretici belgesi veya iş yeri açma belgesi kabul edilmemektedir.
 
KATILIMCILARIN GETİRMESİ ZORUNLU BELGELEREKAT EĞİTİMİ KATILIMCI BELGELERİ için tıklayınız.